top of page
  • Writer's pictureMichele van Dijkum

Langdurig succesvol leidinggeven - 5 basisvoorwaarden voor vrouwen

Updated: Jul 8, 2022

Talloze boeken kun je vinden over “How-to lead succesfully”. Het lijkt zo simpel als een formule toepassen en je bent er. Yeah, right. Misschien werkt dat als je aan de zeven vinkjes voldoet (“De zeven vinkjes” van Joris Luyendijk) of Peter heet (lees hier waarom). Beetje flauw natuurlijk. Maar als vrouw blijkt het toch écht anders te werken om een langdurig succesvolle leidinggevende te zijn. Want voldoen aan de voorwaarden van een succesvolle leidinggevende is een ding, maar het ook langdurig succesvol volhouden, dat lijkt wel topsport. Want hoe doe je dat als vrouw, langdurig succesvol leidinggeven, zonder je kapot te vechten tegen stigma’s en glazen plafonds? Of het alternatief, jezelf als mens helemaal verliezen, omdat je jezelf duwt in iemand die je denkt te moeten zijn als leidinggevende. Is er een andere manier? Jazeker. Dit zijn de 5 voorwaarden die de basis vormen voor langdurig succesvol leiderschap - niet alleen, maar vooral - voor vrouwen:


Voorwaarde 1 - Ken jezelf

Waarvoor word jij gewaardeerd door collega’s en vriendinnen? Waarmee moet je echt niet - maar dan ook écht niet - bij jou komen? Wat brengt je tot ontploffing, vanuit de grond van je hart, dus met stoom uit je oren? Waarvan gaat je hart bonzen van geluk? Kan jij meteen antwoord geven op deze vragen of moet je even nadenken? Misschien denk je ‘maar wat heeft dat met mijn rol als leidinggevende te maken?’. Nou, het is de basis van wie en hoe jij als leider bent. Hoe beter jij jezelf kent, hoe makkelijker het voor je is in de rol als leidinggevende. Ook en vooral als dat betekent dat je moet toegeven dat je het liefst alles zelf doet en alleen werkt, of je altijd te bot overkomt als je kritische feedback geeft aan je team. Oprecht jouw uniekheid, maar ook ‘the ugly truth’ kennen van jezelf - en nog belangrijker, omarmen - is het fundament als jij langdurig succesvol leiding wilt geven.


Voorwaarde 2 - Ken je waarom

Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Die gedachte is vast en zeker niet maar één keer in je opgekomen in je rol als leidinggevende. Wat maakt nou eigenlijk dat jij doet wat je doet? Heb je daar weleens over nagedacht? Soms is deze vraag heel makkelijk te beantwoorden. Soms lijkt het een mysterie: Een oneindige zoektocht naar een schat - maar dan zonder schatkaart en waarvan je ook niet weet wat er nou eigenlijk precies in de schatkist zit. Hoe dan ook, het is de moeite waard om toch op ontdekking te gaan. Jouw waarom is namelijk jouw drijfveer om telkens weer de rol als leidinggevende te pakken, ook en vooral op momenten dat het moeizaam, stroef en nutteloos voelt. Hoe duidelijker jouw waarom, hoe makkelijker het voor je wordt om ook moeilijke besluiten snel en zonder second thoughts te maken. De vraag, waar doe ik het eigenlijk allemaal voor, wordt dan je glasheldere motivator.


Voorwaarde 3 - Blijf nieuwsgierig

Word je soms zenuwachtig als je het ook even niet meer weet? Denk je overal een antwoord op te moeten hebben, want anders sta jij voor Jan Lul? Word je soms doodmoe van die verantwoordelijkheid? Maarja, jij bent toch diegene die het moet weten, want jij bent de leider. Nou, I got some news for you, want niets is minder waar. Vooropgesteld dat voorwaarde 1 - ken jezelf en voorwaarde 2 - ken je waarom staan als een huis, is het open staan voor een andere mening, een ander perspectief, of een andere manier, voorwaarde 3 om langdurig succesvol te kunnen zijn als leidinggevende. Een oprecht nieuwsgierige houding hebben, en daar bovenop ook nog eens zonder oordeel nieuwsgierig te kunnen zijn, is voor de meesten van ons heel erg moeilijk. Maar, hoe beter je jezelf hierin traint, hoe sterker niet alleen jij als leidinggevende wordt, maar je ook een ijzersterk team om je heen bouwt. Zie je de win-win?


Voorwaarde 4 - Gebruik je supportsysteem

Weet jij wie en wat jij nodig hebt om een zelfverzekerde en succesvolle leidinggevende te kunnen zijn? Denk je dat het gewoon ‘in je zit’ om een goede leider te zijn en het voor succesvolle leiders dus vanzelf gaat? Dat is zeker niet het geval en dat zul je zelf ook snel door gehad hebben in je eerste leidinggevende rol. Hoeveel topsporters ken jij die zonder trainer en support van hun familie, vrienden of gezin kunnen presteren op hoog niveau en dat vele jaren kunnen volhouden. Vooral als ze starten en keihard moeten werken om überhaupt op topniveau te komen, hebben ze een supportsysteem om zich heen gebouwd die hen ondersteund om in topconditie te komen en te blijven. De een heeft een peptalk nodig van haar coach nadat zij een bal heeft uitgeslagen en daardoor een set heeft verloren, de ander hoeft alleen te weten dat zijn gezin bij de finish staat te wachten om door te kunnen bijten door de lichamelijke pijn die hij voelt tijdens de laatste kilometers van een marathon en een heel voetbalteam presteert beter wanneer het publiek voor ze staat te juichen in het stadion. Het geheim is weten wat voor jou werkt om jezelf op jouw topniveau te tillen en te houden. Weten wat jouw supportsysteem is, wie voor jou klaar staan en weten wat je van hen nodig hebt is absoluut een voorwaarde om je leidinggevende functie langdurig succesvol te kunnen doen.


Voorwaarde 5 - Doe aan zelfreflectie

Dat mag nooit meer gebeuren! Heb je jezelf dat al een keer horen zeggen of denken? Toch gebeurt het keer op keer weer. Hoe kan dat nou? De kans is groot dat je niet voldoende of oprecht aan (zelf)reflectie doet en ook je blinde vlekken niet kent. Je hebt geen tijd en het is ook wat ongemakkelijk, dat reflecteren. Waarom zou je er dan moeite voor willen doen? Zelfreflectie is vaak een ondergewaardeerd onderdeel van leiderschap dat volledig wordt genegeerd. Jammer, want hoe pijnlijk het ook is om voldoende kritisch en tegelijkertijd objectief naar jezelf te kunnen kijken, het is écht een verplicht onderdeel om langdurig succesvol te kunnen leiden.


Voldoe jij aan de basisvoorwaarden om een langdurig succesvolle leider te zijn?

Of je nou leidinggevende bent in loondienst of als zelfstandige mensen aanstuurt, of dat je net begonnen bent met je eerste leidinggevende functie of al jaren bezig bent, deze 5 basisvoorwaarden heb je nodig, wil je langdurig een succesvolle leider kunnen zijn.

11 views0 comments

Comentarios


bottom of page