top of page
  • Writer's pictureMichele van Dijkum

Hoe dieper en oprechter jouw zelfkennis, hoe sterker en authentieker jouw leiderschapsstijl

Updated: Aug 2, 2022

Ik heb in mijn professionele loopbaan met 12 verschillende leidinggevende samengewerkt, waarvan 5 vrouwen en 7 mannen. Er zat aan leadership style van alles bij, van de dictator tot aan de zero sturing gevende en bijna afwezige manager, die geen beslissingen durfde te nemen. Het waren beide mannen. Maar ik kan in mijn eigen persoonlijke mini-onderzoek ook niet constateren dat de vrouwelijke leidinggevenden een betere job deden, of slechtere idem dito. Ze waren allemaal ergens erg goed in, en andere dingen bakten ze weer weinig van.


De in mijn beleving betere leidinggevenden zijn zich zeer bewust van waarin ze goed zijn en waarin niet.


De in mijn beleving betere leidinggevenden waren zich daar alleen zeer bewust van, en communiceerden daar open over. In mijn referentiekader aan leiders waren dat zowel een man en een vrouw. Waarom begin ik hierover? Toen ik leidinggevende werd, was ik er heilig van overtuigt dat ik écht niets van dat zou doen waar ik als medewerker ‘last’ van had bij mijn eigen leidinggevenden. Beetje zoals dat je bepaalde dingen écht niet gaat overnemen van je ouders als je zelf ouder wordt. Gaandeweg kom je er toch achter dat je (on)bewust meer van je ouders (oftewel je (oud-)managers) in je hebt zitten dan je denkt. Het zit diep ingebakken en beïnvloed ongegeneerd je gedrag en gedachtes. Eenmaal geconstateerd, reageert iedereen weer anders: je schrikt, je maakt jezelf of anderen verwijten, je gaat ertegen in vechten of je trekt je schouders omhoog en legt je erbij neer, “ik ben nou eenmaal zo, kan het toch niet veranderen”. Ik heb alles daarvan gedaan, maar niets stemde mij enigszins tevreden.


Ik zat vooral in de knoop om mij als vrouw in een mannelijke zakenwereld te profileren.


Althans, dat dacht ik in ieder geval. Het voelde als een strijd, een eeuwigdurende ‘ontgroeningsritueel’ dat ik wel of niet zou doorstaan: “Is ze sterk genoeg of gaat ze uiteindelijk breken?”. Het werd pas makkelijker om mij de zelfbewuste leidinggevende te voelen, op het moment dat ik niet naar mij als vrouwelijke leidinggevende keek, maar gewoon mijzelf als leidinggevende ging onderzoeken, “wie ben ik als leidinggevende?”, en misschien nog belangrijker “wie wil ik als leidinggevende zijn?”.


Waarom richt ik mij dan vooral op startende vrouwelijke managers? Omdat dat een hartsbelang van mij is. “Als ik ooit de politiek in ga, dan is het om dáár wat aan te doen!” riep ik ooit gedreven in een discussie op werk over ouderschapsverlof in Nederland (dit was ver voor dat ik zelf moeder werd). Het is nou eenmaal feit dat Nederland zo ontzettend achterloopt op gendergelijkheid vergeleken met andere landen (plek 31 van 156 volgens het Gobal Gender Gap report van het World Economic Forum, zie hier de berichtgeving van womaninc.nl). En dat zit ‘m dus in alles: van politiek beleid tot bedrijfsbeleid en -cultuur, van werknorm tot te weinig vrouwen in besluitvormende posities. De “who’s to blame?”-vraag wordt over en weer gegooid, van het “witte-mannenregime” naar de “luie part-time moeders” en weer terug.


Échte diversiteit in top posities


De enige manier voor een diverser en daardoor gelijker beleid is – je raad het nooit - meer diversiteit in besluitvormende posities. Hoe? Ik denk door het zaadje vroeg te planten bij vrouwen in leidinggevende posities, wanneer de struggles en twijfels het grootst zijn, en het moment van er doorheen werken of je erbij neerleggen alles bepalend is voor je verdere carrièrepad en hoe jij je als leidinggevende ontwikkeld.


Want zo moeilijk is het eigenlijk niet, je moet alleen het lef hebben om écht naar jezelf te kijken en jezelf te zijn. Het is mijn missie om vooral startende vrouwelijke leidinggevende een sterke basis te geven, waarop ze doorgroeien en nog sterkere leidinggevende worden die tot de top van bedrijven, besturen en de politiek kunnen en willen doorgroeien. Want pas dan bereik je échte diversiteit. En daar richt ik mij op met mijn bedrijf Mies van Dijk Coaching – coaching voor de ambitieuze vrouwen die zich als startende managers bewust ervan zijn, dat zij zelf onderdeel van hun eigen verandering zijn en daarmee de verandering voor anderen kunnen zijn. Wil jij ook onderdeel van deze missie zijn? Kijk hier naar mijn 1-op-1 coaching programma "Je beste zelf zijn als startende vrouwelijke leidinggevende".

29 views0 comments

Comments


bottom of page